lauantai 1. huhtikuuta 2017

Vaelluskirjaa 20.3.2017 - Kevätpäiväntasaus


Vaelluskirjaa – Kevätpäiväntasaus 20.3.2017

Osa II

Pääsin siis viimeksi Jämsänjoen rantaan. En arvannut, että kirjoittaja jättäisikin minut sinne lähes kahdeksi viikoksi. No, olen minä ihan hyvin viihtynyt. Linnut muuttavat, kevät saapuu, ilmat vaihtelevat. Jatkan vaellusta.

Tulin jokirantaan. Aikomukseni oli etsiä Kellokallio, joka on merkitty luontoreitin nähtävyydeksi. Olisin tarkistanut, mistä se on saanut nimensä. Minkälainen kello kalliolla on. Miten se siirretään kesäaikaan? Mutta en minä löytänyt minkäänlaista kalliota saati sitten kelloa. (Enkä ole löytänyt vieläkään, vaikka olen haravoinut koko metsän.)

Lähistöllä näin kuitenkin grillikatoksen. Olisin mennyt katsomaan sitä paikkaa lähemmin, mutta kaksi autoa oli pysäköitynä katoksen viereen. Taisin mainitakin, että täällä ainakin osan luontopoluista voi kulkea autolla. Rannassa selvisi, että kaksi miestä oli tullut katoksen edessä olevalle puiselle ”terassille” kalaan. Ja koska miehiä oli kaksi, piti tietenkin tulla kahdella autolla.

Jäin rantaan etäämmäs. Juomaan termoksesta kahvia, istumaan kivellä tupakilla, kuuntelemaan kevään ääniä. Salakuuntelemalla sain selville että tuolla oli varma kalapaikka. ”Täältä saa aina kalaa”, toinen mies selitti. Ja taisivat he jotain saadakin, aktiivisia kalamiehiä jo maaliskuun lopulla. Mutta Jämsänjokihan on käytännössä sula koko talven Jämsään asti UPM:n lauhdevesien ansiosta. Pistin tiedon kalapaikasta korvan taakse, vaikka oma virvelini on muuttokuorman tähteissä Kurikassa edelleen. Kokeilen kesemmällä.

Kaksi joutsenta lensi kailottaen jokivartta pitkin ohi. Kaksi sorsaparia kellui rantavedessä kuin verkonpolat. Vastarannan takaa metsästä kuului närhen hätääntyneitä rääkäisyjä. Samasta suunnasta kuului myös jotain oudompi ääni, jota en tuntenut. Mietin olisiko närhi yhyttänyt ketun ja rääkyi sille? Pari korppia lensi ilmassa yli. 12 harmaalokkia jäi kaartelemaan suoraan pääni yläpuolelle. Tiaiset lauloivat puissa kevättä.

Lähdin kävelemään rantatietä eteenpäin. Tulin Tuuralammille, joka on saanut nimensä kaiketi jäätuurasta. Suvannossa on kalastettu siihen aikaan kun joki vielä talvisin jäätyi. Siitä johti pitkospolku rantaan. Rannassa on luultavasti Suomen matalin lintutorni. Vain metrin korkuinen. Jään reunalla seisoi neljä joutsenta rivissä ja tarkkaili uteliaasti tuloani. Ne olivat melko kesyjä ja mieleen tuli, että ne on siinä opetettu poseeraamaan lintutornin luontokuvaajille.

Lähdin pois häiritsemästä ja jatkoin matkaa rantaa pitkin kohti Jämsää. Rantatie kulki rautatiesillan alta sen toiselle puolelle ja nousi ylös takaisin maantien varteen. Oikaisin pellon poikki tielle. Jonkin matkan päässä näin laiturin, jossa oli kaksi jokilaivaa talvehtimassa. Menin katsomaan rantaan vanhoja laivoja tarkemmin. Siellä oli parkissa Jämsänkoski I ja sen takana piileksi toinen laiva, jonka nimeä en nähnyt.

Laiturin vieressä oli pieni koppero, jonka seinässä kyltti: ”Riistakameravalvonta.” En välittänyt siitä, sillä enhän ollut missään merirosvopuuhissa. Otin vain pari valokuvaa laivoista kännykällä. Äkkiä pärähti soimaan hälytin Jämsänkoski I:ssä, vaikka en ollut edes laiturilla. Mistä olisin voinut tietää, että riistakamera on yhdistetty hälyttimeen?

Poistuin melkoisen ripeästi paikalta. En jäänyt odottamaan että laivan omistaja ilmestyisi paikalle. Pellot olivat sulaneet. Lintuja niissä ei näkynyt. Aamupäivä oli kaunis. Talsin Auvilan risteyksen ohi, josta alunperin olin ajatellut kääntyä takaisin. En tiennyt olisiko Auvilantie vielä etäänpää jäässä. Päätin kävellä Jämsään ja palata bussilla. Minulla piti olla vielä 10 euroa rahaa pankissa. Ja koko päivä aikaa.

Tulin kirkon kohdalle. Nähtävyyskyltti osoitti vanhalle hautausmaalle. Hautausmaat ovat kiinnostaneet minua aina. Varsinkin vanhat hautausmaat. Niinpä päätin mennä sinne. Olin pettynyt kun haudat eivät olleetkaan kovin vanhoja, tavanomaisia pääosin. Äkkiä kuulin melko läheltä puusta terävää kikitystä. Talven jäljiltä lintujen ääntentuntemus on ruosteessa. Mietin huutaisiko puussa varpushaukka.

Menin varovasti ääntä kohti. Huutelija paljastui harmaapäätikaksi, joka oli kiihkoissaan keväästä. Se ryhtyi rummuttamaan hautausmaan laidalla vanhaa haapaa. Väliin rummutuksen katkaisi tuo terävä huutosarja. Seurasin tikan touhua puussa. Arvelin, että se voisi hyvin pesiäkin täällä. Toinen tikka vastasi huutoihin vaimeammin viereisestä männystä. Odotin jo orgioita, mutta toinen tikka paljastuikin käpytikaksi. No mistä sitä näinä sukupuolineutraaleina aikoina tietää.

Jatkoin kirkkotietä Jämsän keskustaan. Kuusi harmaalokkia ylitti muuttolennolla kaupungin. Päätin käydä kaupasta ostamassa kivennäisvettä, tuhlata kymppini. Kassalla odotti yllätys. Kortilla ei ollutkaan rahaa. Nordea oli rosvonnut pankkimaksuina sen viimeisen kymppini. En siis pääsisi bussilla kotiinkaan. Lompakossa oli euro rahaa. Jätin kivennäisveden tiskille. Menin jokirantaan miettimään, mitä nyt tehdä.

Jokirannassa Jämsän keskustassa kahden sillan välissä on laivalaitureita ja ympäristötaidepuisto. Minulla ei ollut muuta kuin aikaa, joten kiersin kävelyteitä rannassa sillan molemmin puolin. Katselin taideteoksia. Suunnittelin ensi kesäksi omaa teostani. Etsin sille henkisesti hyvää paikkaa. Tarkoitus on tehdä Uhrilehto ja Kummeli sekä järjestää jokilaivakonsertti Jämsästä Kaipolaan. Oliver on luvannut säveltää harmonikkakonserton jokilaivalle.

Uhrilehdolle minulla olisi omasta mielestäni paikka apteekkarin yrttimaan vieressä, mutta kaupunginpuutarhuri ei innostunut ehdottamastani paikasta. Hän tarjosi toista joen kaupunginpuolella Saharannassa. Kuljeskelin ja suunnittelin. Kävin apteekkarin yrttimaalla. Sen kohdalla joessa kolme isokoskeloa, kaksi koirasta ja yksi naaras pitivät soidinta. Toinen koiraista oli vahvemmilla ja toinen kierteli etäämpänä ympärillä kärkkyen tilaisuutta.

Joki ry on Suomen ainoa ympäristötaiteen paikallisyhdistys. Se täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Joka kesä näiden 20 vuoden ajan on jokivarressa järjestetty Siltojen välissä – ympäristötaidenäyttely. Joki ry ja Siltojen välissä tapahtuma on alunperin paikallisen, valtakunnallisesti tunnetun taiteilija Erkki Hirvelän idea. Apteekkarin yrttimaa on Joki ry:n perustama, monivuotinen rohdosyrttien käyttöä tallentava kuvataiteilija Pentti Karjalaisen suunnittelema ekologinen taideteos. Sen rakenteellisen rungon muodostaa Pentti Karjalaisen maata pitkin tiiliskivistä muotoilema Maailmanpuu.

Pentti Karjalainen ja Joki ry ovat toteuttaneet yrttimaan alunperin 2001 – 2003. 2015 se restauroitiin. Viime kesänä yrttimaalla taiteili tunnettu helsinkiläinen ympäristötaiteilija Teuri Haarla, joka toteutti paikallisten avustajien (mm. turvapaikanhakijoiden) kanssa, joka toteutti kateviljelyteoksen kierrätyslumpuista.

Yrttimaan lähistöllä on luonnontilainen rantametsikkö, jossa pysyvää ympäristötaidetta edustaa kahden puun yläoksien välissä roikkuva keltainen tuoli ja metsikössä oleva seinätön talo. Talo on siis pelkkä metallinen tukirakenne, jonka läpi näkee metsän. Rantametsikön ja yrttimaan välissä on kaistale joutomaata, jolle Uhrilehtoani kaavailin alunperin. Katsotaan nyt.

Kuljeskelin jokivarressa, kävin katsomassa kaupunginpuutarhurin ehdottamaa paikkaa. Siellä kasvaa jo ennestään täysi-ikäisiä puistopuita jo entuudestaan. Tavallaan puutarhurin ajatuksen että sinne voisi istuttaa lisää puita. Mutta omasta mielestäni olemassa oleva puusto ei tue van häiritsee omaa suunnitelmaani. Kuljeskelin ja mietin. Suunnittelin. Välillä istuin puistonpenkillä ja polttelin.

Entä Kummeli, mihin se toteutettaisiin? Ystäväni Jouni Ojutkangas on tulossa värkkäämään sitä kanssani. Myös Yhteys-ryhmäni täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Jouni on ollut mukana ryhmässä lähes alusta lähtien. Kummelihan on merimerkki. Ajattelin että omintakeisen kummelin voisi tehdä jokirantaan, kun siinä kerran on laivalaitureitakin. Laivoille merimerkiksi. Mutta ei siitä varsinaista kummelia sanan alkuperäisessä merkityksessä tule. Jonkinlainen rakennelma kuitenkin. Teemme sen pajusta ja kummeliksi sitä voi nimittää lähinnä siksi, että siitä tulee luultavasti kummallinen.

Viihdyin rannassa tuntikausia. Kun lopulta lähdin isokoskelot jäivät edelleen jokeen riiuuta pitämään. Niillä oli kevättä rinnassa. Minä kävelin LiDLiin ja ostin 60 sentillä Siti kivennäisvettä. Rautatieasemalla tyhjensin haalistuneen kahvin termoksesta maahan. Join osan kivennäisvedestä ja kaadoin loput kotimatkaa varten termokseen. Vein tyhjän pullon takaisin LiDLiin ja sain siitä 40 senttiä. Minulle jäi 80 senttiä loppukuun elämistä varten. Mutta se olisi huomisen murheita.

Lähdin kävelemään kotiin päin.


(20.3.-1.4.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti